Leverancier selectie

leverancier selectie

Neem de tijd voor selectie van de juiste leverancier. Dit is de belangrijkste stap in het hele project. De leverancier dient u te ondersteunen tijdens het verder uitwerken van het ontwerp, en regelt dat de bouwfase volgens plan verloopt en tot het gewenste resultaat leidt.
Enkele tips die kunnen helpen bij de selectie van de juiste leverancier:

Begrip

Beschrijf uw wensen aan de leverancier (per email of in een gesprek) en beoordeel hoe de leverancier hierop reageert. Stelt hij relevante vragen? Blijkt dat hij snel doorheeft wat de kern van uw vraag is?
Bedenk welke kennis nodig is. U heeft voldoende kennis van de markt en uw eigen product of dienst. U zoekt naar een partner die verstand heeft van software-ontwerp en -ontwikkeling. Een partner die snel begrijpt wat u wilt, en daarbij zijn IT-kennis kan inzetten om tot een goede oplossing te komen.
Maar het allerbelangrijkste element in een goede samenwerking is vertrouwen. Of dat er is, bepaalt uw gevoel. Ga dus zeker een gesprek aan met enkele potentiële leveranciers voordat u een keuze maakt.

Aanpak

Vraag naar de aanpak die de leverancier hanteert: welke fasering stelt hij voor, welke prijsstelling wordt gehanteerd (fixed, ceiling, nacalculatie). Hoe wordt bepaald hoe het systeem er uit komt te zien (grafisch, technisch, functioneel) en welke invloed heeft u daar op.
De leverancier heeft kennis van dergelijke trajecten, en weet wat doorgaans goed werkt. Maar hij dient ook gevoelig te zijn voor uw argumenten (budget, onzekerheid over de wensen) en zijn aanpak hierop aan te passen.

Prijs

Niet onbelangrijk: wat kost het. Er zitten forse prijsverschillen tussen software ontwikkelaars. Dat kan komen door aanpak, efficiency, risicomarge of uurtarief. Probeer snel een goede indicatie van de kosten te ontvangen, en vraag naar de daarvoor gehanteerde methodiek en de achterliggende tarieven.
En heel belangrijk bij de vergelijking van verschillende aanbieders: hoeveel zekerheid wordt geboden dat de genoemde prijs juist is? IT-projecten hebben de naam dat ze vaak duurder uitvallen dan vooraf begroot. Probeer een toezegging te krijgen van de leverancier over de totaalprijs. Start eventueel met een korte project-definitie fase (functioneel ontwerp) en vraag de leverancier om een fixed-price aanbieding op basis van dat ontwerp.