Concept beschrijving

voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het helpt enorm als u al wat zaken uitwerkt voordat u contact opneemt met software ontwikkelaars. Op die manier krijgt de leverancier een goed idee van uw wensen en kan eerder worden ingegaan op de voorgestelde oplossing.
Enkele tips:

Outline

Begin met de hoofdlijnen van het concept. Waarom heeft u behoefte aan maatwerk software? Welk probleem lost het op? Wat is de doelgroep (welke gebruikers)?
Deze informatie helpt de ontwikkelaars bij het begrijpen waarom ze iets bouwen. Daardoor kunnen ze meedenken en dat komt de kwaliteit van de oplossing ten goede.

uitgangspunten

Beschrijf de uitgangspunten (voor zover die bij u bekend zijn): waar dient rekening mee gehouden te worden?
Is het een toepassing die communiceert met andere systemen? Wordt het systeem vanaf mobiele devices gebruikt? Hoe belangrijk is een aansprekend grafisch ontwerp? 5 gebruikers of 100.000 gebruikers? Worden in de toekomst veel wijzigingen voorzien?

workflow

Beschrijf de processen in de gewenste applicatie. Afhankelijk van het type applicatie kan het gaan om processen voor gebruikers (per rol) of processen tussen systemen of op basis van triggers. Het maakt niet uit welke methode u hiervoor gebruikt. Het kan in woorden worden beschreven, of in een diagram (Word of Visio). Dit biedt hoe dan ook een goed uitgangspunt bij besprekingen met de leverancier.